Sezona 2017 je odprta!

9. april 2014
  Pozdravljeni ljubitelji paintball-a!

 http://www.facebook.com/paintballmaribor  


Dodajte na na FB in si oglejte galerijo ter spremljajte novice.


» Preberi več
 

 
PAINTBALL
Paintball kot ekipni šport in odličen način za preživljanje družabnega športnega dne.

Paintball je ekipna igra, primerna tako za fante, kot dekleta in ni starostno pogojena.
Razlog, zakaj je paintball tako priljubljen leži najbrž v tem, da smo se skoraj vsi že kot otroci igrali z plastičnimi imitacijami pušk in se streljali, največkrat kot Nemci in partizani ali pa ravbarji in žandarji. Poleg tega si lahko pri paintball-u resnično zadet in s tem izločen iz igre.

Paintball pa nam daje možnost, da se tako kot takrat igramo s prijatelji, s to razliko, da takratni 'pok, pok, pok' sedaj nadometi prava barvna kroglica, ki nasprotnika dejansko zadane in na njem pusti barvno sled, ter ga tako izloči iz igre.Paintballa se je prijel nadimek 'adrenalinski šport'. In vsak igralec, ki ga enkrat preizkusi, spozna, zakaj je temu tako.
Predstavljajte si, da klečite ali ležite za drevesom, mimo vas pa švigajo kroglice iz vseh strani. Sami ne smete biti zadeti, če pa želite zmagati v igri, pa morate tudi vi streljati nazaj v nasprotnike. Kroglice letijo s takšno hitrostjo, da se sliši 'žvižganje' kroglice mimo vaše barikade.
Skoraj ga ni človeka, ki bi ga takšna situacija pustila hladnega. Utrip poskoči, na čelu se prikaže znoj, živci pričnejo delovati s polno paro. Večina ljudi takšne občutke doživlja kot užitek.In to je bistvo paintballa: akcijska igra, kjer je posameznik samo del ekipe in le ta brez sodelovanja celotne ekipe ne more premagati nasprotnikov. Taktični premiki, ekipna komunikacija in drznost ter tudi kanček rizika so dejavniki, ki od posameznika zahtevajo, da odkrije nekatere svoje lastnosti, ki se jih sam niti ni zavedal.

TEAMBUILDING

Zato je paintball zelo primern tudi za TEAMBUILDING.
Podjetja, športne ekipe, kolektivi si ga pogosto izberejo kot način preživljanja družabnega športnega dne v naravi.

Pri paintballu je posebno pomembna komunikacija med igralci v ekipi. Inštruktorji igralce med igro vzpodbujajo, da se med seboj pogovarjajo in drug drugemu sporočajo premike ali pozicije nasprotnikov, pa tudi svoje namene med igro. Vse to se mora dogajati med samo igro, ko so igralci osredotočeni na vse drugo kot pa komuniciranje med seboj. Če ne bodo komunicirali, bodo skoraj zagotovo izgubili igro.

Celoten kolektiv se prijetno druži, rekreira v naravi in skozi igro definitivno krepi ekipni duh in sodelovanje ter komunikacijo, kar je lahko samo koristno pri njihovem vsakdanjem delu v službi.POTEK IGRE PAINTBALL V GOZDU!

Igralci se razdelijo na dve, enakoštevilčni ekipi. Vsaka ekipa dobi enako opremo: enako masko, enak marker in zaščitno oblačilo. Ekipe ločimo med seboj z barvnimi trakovi, ki si jih igralci namestijo na levo roko.

Ker se paintball igra v gozdu, ni možno zagotoviti enakih pogojev na obeh straneh poligona, zato ekipe med samimi igramo menjavajo štartne pozicije.

V vsaki ekipi se določi kapetan, ki skrbi, da je ekipa pred štartom pripravljena na igro. Če je temu tako, kapetan to sporoči inštruktorju in le ta da znak za začetek igre.

Taktiko, način igranja ipd. si igralci določijo sami. Od njih je odvisno, kakšne pozicije bodo zavzeli in kako bodo odigrali igro.
Inštruktor je na poligonu prisoten zato, da skrbi za nemoten tehnični potek igre in pazi, da igralci med igro slučajno ne snemajo mask.


Pravila igre:

Vedno poudarimo, da je tudi pri paintballu potrebno upoštevati načela 'Fair Play'. Ko je igralec zadet mora takoj zapustiti poligon, z dvigom roke pa nakazati, da je bil zadet in da več ne sodeluje v igri.
Takrat tudi ostali igralci več ne streljajo na izločenega igralca. Izločen igralec z dvignjeno roko po najkrajši poti odide iz poligona na štartno pozicijo, kjer je igro začel.

Izločeni igralci ne sodelujejo v igri, zato svojim soigralcem več ne smejo dajati napotkov v igro.

Kot zadetek in s tem izločitev iz igre se šteje vsak direkten zadetek kroglice. Kot zadetek se šteje tudi zadetek v roko ali nogo in tudi opremo igralca ( loader, jeklenka, cev, marker, maska)
Barva, ki igralca poškropi, ker se je kroglica razletela pred njim na drevesu ali na barikadi se ne šteje kot zadetek.Če igralec ne ve ali je bil zadet ali ne, lahko med igro pokliče inštruktorja in ta ga bo pregledal in določil ali je igralec izločen iz igre.

Igralcem vedno priporočamo, da v primeru, ko se nasprotniku prikradejo za hrbet vanj ne strelja, ampak samo nakaže, da bi ga lahko ustrelil. Inštruktor bo v tem primeru izločil igralca, ki je bil presenečen.


OTROŠKI PAINTBALL:
Varnost:

Najpomembnejše pravilo pri paintballu pa je pravilo o varnosti.

Vsak igralec mora vedno, ko je v dosegu kroglice na glavi nositi masko. Masko lahko igralec sname samo takrat, ko to dovoli inštruktor. To pa je samo tedaj, ko imajo markerji vklopljen varnostni zatič in so vsi markerji položeni na tla.

Paintball je zelo varna igra, če se upoštevajo varnostna pravila, predvsem pravila o nošenju zaščitne maske.
Poškodbe so zelo redke, veliko manj pogoste kot pri nekaterih drugih, bolj razširjenih športih, recimo nogomet, rokomet ali košarka...

Vabljeni!

  


Domov | Paintball | Izposoja opreme | Oprema | Lokacija | Cenik | Kontakt | Galerija | Povezave

Copyright © 2008 Paintball Maribor - Vse pravice pridržane | Produkcija: Specto.si